dierpraten

 

Hilde en Isolde, ganzen

Vraag van de eigenaar:
Wat vinden vinden mijn ganzen ervan dat ze opgehokt moeten zitten?

Antwoord:
Laat me hier uit, wij willen niet opgesloten zitten, wij zijn gewend om altijd vrij rond te kunnen lopen en wij bewaken het land. Zo kunnen wij dit niet doen.
Op mijn vraag of ze het erg vinden dat de dierenarts hen een injectie geeft, waarna ze na enkele weken weer vrij mogen rondlopen, was hun antwoord: het is nergens voor nodig we zijn gewoon gezond en hebben het hier goed. Voor mijn part als dit de oplossing is dat wij weer vrij kunnen rondlopen dan gaan wij akkoord, het is hier zo benauwd,wij willen los als we niet gauw mogen loslopen dan worden wij echt ziek.


Miep, Polly, Janny, Jenny en Jennie, kippen

Vraag van de eigenaar:
Ons huis is de afgelopen weken verbouwd en dat is een hele stresserige tijd voor de kippen geweest. Zo zeer zelfs dat Janny, de kleinste kip, andere kippen is gaan plukken. Met name Jopie was de klos , die heeft een hele kale plek boven haar staartje. Maar ook het staartje van Jenny heeft moeten inboeten aan schoonheid. Janny was zo agressief dat wij haar apart hebben gezet in een konijnen hok in de douche! Wat wil het nou , Janny vindt het nog gezellig ook . En de andere 4 kippen in het hok buiten geven mij elke dag te kennen dat wat hun betreft die onruststoker van een Janny niet meer welkom bij hen is.
Wat ik je zou willen vragen is of je nog een keertje contact met hen wil maken en wil bemiddelen om Janny weer terug in de groep te krijgen. En als Janny terug komt dat zij zich verder ook gedraagt en niemand meer de staart uittrekt.

Antwoord:
Ik vroeg eerst toestemming om met de kipjes te mogen communiceren: in koor riepen ze ja ja ja ja dat vinden wij leuk.
Op mijn vraag hoe het met ze gaat antwoordde de kippen: Wat was het onrustig,maar wij zijn sowieso erg onrustig, wij zitten niet zo goed in onze veren(In de rui?)De rollen zijn hier nog steeds niet goed verdeeld. Volgens Jannie: Ik vind het wel leuk al die aandacht, maar ze moeten zich niet met mijn zaken bemoeien en dat is wie de baas is hier in dit hok. Polly doet zo belangrijk zij zegt de baas te zijn , maar ik ben de baas.Ik ben kwaad zo als het hier toegaat Miep is een verwaande tut van het begin lagen we elkaar niet zo goed, zo bazig.
Miep zegt dat Jennie de baas is en niet ik, dat zullen we nog wel eens zien
Jannie meldde. ik voel me wel alleen door dat, apart zitten,,maar ik ben wel bijzonder. Ik wil wel terug,het zou fijn zijn als we wat meer in de tuin mochten rondlopen in plaats van de hele tijd in het hok zitten, even meer ruimte.
Miep meldde: Jannie is gemeen, ze wil me er onder hebben,mooi niet door al die drukte was ik heel gestressed en dan zij nog dat is echt te veel. Ik zit daarbij ook niet zo lekker in mijn veren
Op al deze reacties deed ik de kippen het volgende voorstel: Moet Janny alleen weg? naar de kinderboerderij? of mag Jannie blijven?
Reactie van de 4 kippen 2 _ waren tegen en 1 _ was voor het vertrek van Jannie. Uit eindelijk is besloten dat Jannie mag blijven.

Advies en opmerkingen:
Als het kan laat ze gewoon in de tuin rondlopen, waarschijnlijk zijn ze in de rui en hebben ze wat meer bewegingsruimte. Als kippen in de rui zijn zijn ze in regel wat sneller gestessed. Ze krijgen dan ook wat extra aan wormen, slakjes etc.
Als je ziet dat Janny in de staart pikt en agressief is: direct optreden en zeggen dat ze dit niet mag doen.
Janny zo snel mogelijk, als het donker is, weer in het hok, op stok terug zetten.
Hoe langer ze bij de andere kippen wegblijft, hoe moeilijker het wordt, haar weer opgenomen te krijgen in de groep.
Niet met de pikorde van de kippen bemoeien zij zoeken dit zelf uit.

Om privacy reden zijn de naam van de eigenaar vervangen door hij of zij en de naam van het dier is fictief

dierpraten